Naps!

Tervehdys sairaslomalta! Kaksi viikkoa sitten pyöräilin töistä kotiin, ja sitten olinkin yhtäkkiä makaamassa tiellä ja käteni näytti ja tuntui oudolta. Hitaasta vauhdista huolimatta ratikkakiskot tekivät tepposet: etupyörästä lähti pito ja kaaduin. Onnekseni ohikulkijat olivat vapaanvietossa olevia hyväntahtoisia sairaanhoitajia, joten sain heti asiantuntevaa apua. He auttoivat minut kadulta, soittivat ambulanssin, ja kaiken kukkuraksi vievät vielä pyöränkin talteen!

Kaikki muu oli kunnossa - päähän ei osunut, vaatteet eivät repeytyneet (eivät edes sukkahousut!), ei näkyviä haavoja - ainoastaan kova kipu käsivarressa ja kyynärpäässä. Kävi ilmi että kyseessä on katkennut luu. Todellakin katkennut, ei vain murtunut. Olkaluu oli napsahtanut kahtia ottaessaan koko iskun voiman vastaan. Samassa tohinassa myös jokin hermo venähti, eli siksi ranne eivätkä sormet toimi vielä kunnolla.

Toistaiseksi blogi muuttuu jonkinlaiseksi parantumispäiväkirjaksi, sillä on odotettavissa että tässä kuluu tovi. Luutumiseen menee ainakin kuusi viikkoa, ja venähtäneen hermon palautuminen kestää ehkä jopa kuukausia. Tervetuloa matkaan mukaan!

Jäätelöpäivitys!

Sää on ollut suosiollinen makutesteilleni Kungsholmes Glassfabrikissa, ja edistyin melko paljon toukokuun aikana. Mahdollisuus puolikkaisiin palloihin on myös auttanut matkan varrella. Valitettavasti tavallisen tilaukseni (2 palloa, 4 makua) hinta on noussut 5 SEK. Hinnoittelu oli aiemmin hyvin kohtuullista, joten nosto on sekä siedettävä että ymmärrettävä.

Arvioinnin lähtökohdat ovat melko tiukat korkean lähtötason vuoksi, kyseessä on kuitenkin ensiluokkainen jäätelö. Voisin syödä mitä tahansa näistä uudestaan, toisia vain paljon mieluummin. Yleisesti pidän jäätelöistä jotka eivät ole liian makeita, maun pitää olla selkeä ja melko voimakas. Suutuntuma on myös tärkeä: jäätelön tulee olla pehmeää ja suussasulavaa. 

Vadelma, guava ja mustaherukka. Alla piileksii mansikka.

Vadelma, guava ja mustaherukka. Alla piileksii mansikka.

5/5
Basilika-sitruuna, sorbetti
Kaneli
Minttu-lime, sorbetti
Mustaherukka, sorbetti

4/5
Passionhedelmä, sorbetti
Suklaa
Mango, sorbetti
Banaani
Vadelma, sorbetti
Vadelma

3/5
Kardemumma
Mustikka
Mansikka

2/5
Bergamot, sorbetti
Stracciatella
Guava, sorbetti

* Pähkinäisiä makuja ei ole testattu allergian vuoksi, valikoimasta löytyy ainakin pistaasi, hasselpähkinä, manteli-vadelma ja maapähkinävoi

Takaisin töihin

Loma on tältä erää ohi, ja on aika palata töihin. Kyseessä on todellakin paluu: aloitin työt jo kesäkuussa, ja lomailin heinäkuun. Loman aikana tuli myös muutetta eri kaupnginosaan, mutta siitä lisää tuonnempana. Toistaiseksi tämä paluu ei tunnu pahalta lainkaan, työmatka kulkee ensin puistotietä, sitten pienen lahden viertä, ja lopuksi vielä metsässä. Etäisyyskin on tarpeeksi lyhyt kaupunkipyörällä, ja matkanteko on jopa nopeampaa kuin bussilla!

IMG_6068.JPG

Kirsikankukkia

Kevät ja kukkivat puut ovat olleet erottamaton yhdistelmä Englantiin muutosta lähtien. Kukkivat magnoliat ja kirsikat ovat varma kevään merkki! Keskustassa Kungsträdgårdenissa on paljon kirsikkapuita, ja huhtikuun puolivälistä asti pohdin sitä että nopeat kukinnot taitavat mennä tänä vuonna ohi niinä viikonloppuina kun olen reissussa. Yllätyksekseni kukat olivatkin parhaimmillaan vasta vapun jälkeen, tosin sää oli silloin tihkusateinen eikä lainkaan yhtä hyvä kuin viime vuoden kirpeä sinitaivas. 

Viime viikonlopun lämmin sää on sai kirsikkapuut kukkimaan muuallakin, ja näin niitä sekä juoksu- että pyöräilylenkillä. Kungsträdgårdenin puut ovat kauniita sillä niitä on niin paljon yhdessä paikassa, mutta kukinnon aikaan siellä on aina todella paljon ihmisiä eikä miljöö ole kovin viehättävä kirsikkapuita lukuunottamatta. Haga-puistossa oli myös kirsikkapuita ilman tungosta, ja taustan järvimaisema oli oikein hieno.

Tänä viikonloppuna näin myös magnolioita. Englannissa ne olivat erittäin yleisiä, mutta Pohjolassa niitä ei juurikaan ole osunut kohdalle Marimekon Keisarinna-kuosia lukuunottamatta. Pyörälenkin pysähdyspaikalla havaitsin myös nupullaan olevat sireenit - ne saattavat kukkia jo viikon päästä jos sää jatkuu näin lämpimänä.

IMG_5333.JPG

 

 

Kungsholmens Glassfabrik

IMG_5217.JPG

Olen aina tykä nnyt jäätelöstä, makuni vain on muuttunut vuosien varrella. Suomessa pienten valmistajien jäätelöt ovat lähteneet vauhsilla nousuun parin viime vuoden aikana, ja sillä voi olla osuutensa asiaan. Jymy, 3 kaveria ja Suomen jäätelö tekevät erinomaisia ja maukkaita jäätelöitä, ja ne ovat saaneet minut etsimään pienempiä, paikallisia vaihtoehtoja myös matkustaessani. Tukholmassa olen pääosin vain törmännyt jäätelöpaikkoihin kävellessäni kaupungilla - näin kävi myös Kungsholmens Glassfabrikin kanssa (Kungsholmenin jäätelötehdas.)

IMG_5216.JPG

Missä

Pipersgatan 4, on Kungsholmenilla kuten nimestä voi päätellä. Lähin metro on Rådhuset, aukioloajat ovat jokseenkin rajalliset.

Mitä

Jäätelöä tuutissa, kupissa tai paketissa paikan päällä taikka mukaan otettavaksi.

Tilaus

Kaksi palloa, noin 4e. 

Kommentit:

- Valikoima oli hyvä, ja oikeisiin makuihin päin kallellaan karkki-keksi-linjan sijaan.
- Tuskaillessani makujen paljouden kanssa, myyjätäti sanoi että hän voisi tehdä puolikkaita palloja jotta saan maistaa useampaa makua! Tämä oli kerrassaan loistavaa.
- Kaikki maut mitä maistoin (bergamot, passion, kardemumma, suklaa) olivat hyviä, maku oli tasapainoinen eikä liian makea.
- Tila on pelkistetty mutta viihtyisä, hyvä jäätelön syömiseen muttei houkuta sen pidempään istuskeluun.

Menisinkö uudestaan?

Kyllä! Nyt jäi vielä monta makua maistamatta, ja niiden pariin täytyy palata. Lisäksi hinnoittelu oli hyvin kohdallaan, siitäkin pisteet.

IMG_5215.JPG

Mökkielämää

Viime vuonna mökkeily jäi todella vähälle muuttohärdellin vuoksi. En kai oikein pitänyt kesälomaakaan kun yliopisto alkoi niin aikaisin, jo elokuun lopulla. Mökillä rentoutuminen jäi siis vähille, mutta pääsin sentään mukaan työleiri-osuuteen! Syksyn pimenevät illat tosin toivat haastetta tehtäviin, valon määrää ei oikein ota huomioon ennen kuin se on liian vähäistä. Ulkosalla täytyi lopettaa töiden teko kuuden-seitsemän väliin auringon laskiessa. 

Agendalla oli molempina viikonloppuina halkotalkoot, ensin runkojen pätkiminen ja siirto, sitten paloittelu, kärrääminen, pinoaminen ja peittäminen. Lauantain töiden päätteeksi saunaan, sunnuntaina jatkoa puuhommissa, mökin valmistelua talviteloille ja paluu kaupunkiin. Tehtävää oli paljon, sillä naapurimetsän hakkuiden takia omiakin puita piti kaataa. Kaadetut puut piti saada palasiksi kuivumaan etteivät ne ala mädäntyä ennen ensi kesää.

Työleirin ohella ehti onneksi tehdä muitakin juttuja: ensimmäisellä kerralla paistoin muurinpohjapannulla lättyjä, ja toisella kerralla oli syystori. Lisäksi pääsi puusaunaan ja sai ihastella syksyn värejä ja viimeisiä perhosia. Tori on enemmän kylätori kuin markkinat, myyjinä ovat paikallisten tilojen emännät, isännät ja pienyritykset. Torilta löytyy leivonnaisia, hilloa, satokauden tuotteita, käsitöitä ja tällä kertaa myös läheisen lammastilan villalankaa!

Tämän traktorin ansiosta saatiin valtava määrä klapeja! Tässä tapauksessa määrä korvasi laadun, tavaraa oli niin paljon että se piti saada pienemmäksi mahdollisimman nopeasti. Hydraulisella traktoriin kiinnittettävällä klapikoneella homma sujui kätevästi.

Tämän traktorin ansiosta saatiin valtava määrä klapeja! Tässä tapauksessa määrä korvasi laadun, tavaraa oli niin paljon että se piti saada pienemmäksi mahdollisimman nopeasti. Hydraulisella traktoriin kiinnittettävällä klapikoneella homma sujui kätevästi.

Takauma: Uppsalan tuomiokirkko

Linnan lisäksi Uppsalan tuomiokirkko on toinen näkyvä maamerkki korkeine torneineen. Kirkko on Ruotsin tärkein, sillä arkkipiispa toimii sieltä käsin. Myös Pohjoismaiden protestanttinen uskonpuhdistus lähti liikkeelle täältä. Kirkossa on yhä päivittäisiä tapahtumia, joten on sattuman kauppaa pääseekö siellä käymään vai ei. Ensi yrittämällä siellä oli käynnissä kastetilaisuus, mutta onneksi sen jälkeen pääsin käymään sisällä asti ja katselemaan paikkoja rauhassa. Asianmukaisesti kirkossa on myös krypta, siellä on jokin näyttely joten se on pääsymaksullinen. Oman käyntini aikaan se oli remontissa, joten en nähnyt millainen se on.

Monet Ruotsin kuninkaista ja kuningattarista on kruunattu tuomiokirkossa aina 1700-luvulle asti, ja osa on myös haudattu sinne. Suomalaisesta näkökulmasta paikka on mielenkiintoinen myös siksi, että siellä on yksi vanhimmista Suomen vaakunoista. Se koristaa jonkin kuninkaan (unohdin jo kenen) hautamuistomerkin kulmaa osana hallittuja alueita. 

Snickarbacken7

Tämä on vakiopakopaikkani kamalan sään vallitessa, sillä sisällä on vakaa, hämyisä tunnelma, mukavaa musiikkia ja kynttilänvaloa. Sisällä ei ole lainkaan ikkunoita, joten voi olla onnellisen tietämätön päivän harmaudesta tai huhtikuisesta lumisateesta (toivottavasti en pääse todistamaan sitä tänä vuonna!)

IMG_1026.JPG

 

Missä
Snickarbacken 7, Stureplanilta hieman pohjoiseen Birger Jarlsgatania pitkin. Ei ole iltaisin auki, tosin bonusta sunnuntaiaukiolosta.


Mitä
Kahvia, teetä, täytettyjä sämpylöitä, kakkua ja pullaa, sekä kevyttä lounasta ja viikonloppuisin brunssia. Seinillä on lisäksi vaihtuva taidegalleria.


Tilaus
Tee + kakku n. 7,50e. 

 

 

Kommentit: 

- Tämä on melko kallis paikka, kuppi teetä maksaa lähes neljä euroa. Onneksi tee on sentään kohtuullista, ja kakut sekä tunnelma erinomaisia. Täällä on melko perinteisiä kakkuja, kuivakakkua, pullaa, keksejä ja konstailematonta suklaakakkua.
- Palvelusta ei ole mitään erityisiä kommentteja, mutta varaudu jonottamaan tilausta tehdessäsi.
- Snickarbacken7 sopii erinomaisesti sekä työskentelyyn (wifi on ja joitakin pistokkeita) että kahvitteluun tai lounastamiseen.

Menisinkö uudestaan?

Ehdottomasti! Täällä on käyty useampaan kertaan, osittain tosin senkin takia että asun tässä lähellä. Täällä on myös uniikki ja ajaton tunnelma, joka tuo mukavaa vaihtelua.