Saunapäivä

Tänään on saunapäivä Helsingissä, joten suuntasin saunaan Tukholmassakin. Saunat ovat täällä selkeästi harvemmassa, mutta uskoisin niitä olevan hotelleissa, kylpylöissä, ehkä joissain kuntosaleissakin. Varmaan myös yksityiskodeista löytyy saunoja, mutta luulen että ne ovat enemmän isojen omakotitalojen juttu, kerrostalojen huoneistosaunat lienevät harvinaisia.

Ruotsalaisella saunalla ei ole kummoinen maine, enkä valitettavasti pysty sitä kumoamaan ainakaan kapean kokemukseni perusteella. Muutenkin uimahallissa käynti on hieman erilainen operaatio. Käyn uimassa Kronobergsbadetissa Kungsholmenin kaupunginosassa. Uimahalli on poliisilaitoksen sisällä, sisäänkäynti on poliisivankilasta seuraava ovi, ja katolla on piikkilankaa. Olin vähän huolestunut ensimmäisellä käyntikerralla :D Toisaalta hyvänä puolena on se, että turvallisuus on ainakin kunnossa - en usko että Helsingin taannoinen pukukoppikopla olisi iskenyt pääpoliisin tiloihin.

Seuraava, universaalimpi asia on skogräns eli kenkäraja. Se on heti ovesta sisään tultaessa, jo ennen lipunmyyntiä. Kengät on siis riisuttava jo aulassa, kuten monissa kuntosaleissakin. Pukuhuoneisiin mennään sukkasilteen, ja kaappi lukitaan itse tuodulla riippulukolla. Ymmärtääkseni näin toimitaan ainakin kunnallisissa uimahalleissa. Pukuhuone on todella siisti kun kengät on jätetty jo eteiseen. Itse uima-allas on ok, vesi ei ole liian lämmintä, ihmiset ovat melko kohteliaita. Eniten ärsyttää lippujen puute päädyissä: normaalisti ennen kumpaakin päätyä altaan yli kulkee lippunauha, jolloin selkäuimaritkin pystyvät helposti arvioimaan etäisyyden päätyyn. Nyt joudun arvailemaan, tai vilkuilemaan sivuille köysien väriä (ne ovat tavallisesti sinivalkoisia, muuttuen kokopunaiseksi päädyn lähestyessä.)

Kuminauhan solmuista voi päätellä, että on aika ostaa uudet lasi ennen kuin koko homma on hapertunut katki liian monesta kohtaa...

Kuminauhan solmuista voi päätellä, että on aika ostaa uudet lasi ennen kuin koko homma on hapertunut katki liian monesta kohtaa...

Suihkuissa ei ole mitään mainitsemisen arvoista, melko lailla samanlainen meininki kuin Suomessa. Sauna onkin sitten oma lukunsa. Lauteet ovat kuin isot portaat, kolmessa eri tasossa. Ne ovat myös niin leveät, että niillä mahtuu makaamaan. Ylälauteilla paljastuu kuitenkin paha suunnitteluvirhe, sillä koko seinää ei ole paneloitu, vaan lapaluiden kohdalta alkaa kaakeli. 82-85 asteen lämmössä kaakeli ei ole oikea materiaali D: Saunoessa täytyy siis joko istua alhaalla, ryhdikkäästi, tai etukenossa. Vaikka lämpö on melko kohdallaan, ja kaakelitkin voisi ehkä sietää, yksi puute nousee ylitse muiden. Saunassa ei voi heittää löylyä. Siellä ei ole vettä eikä mitään kippoa millä voisi hakea vettä muualta. Kiukaalle kurkistaessa kiviä on niin vähän että vastukset paistavat läpi. Edellisellä kerralla tapasin saunassa suomalaissyntyisen rouvan, joka kertoi että löylyttömät saunat ovat valitettavan tavallisia, ja kyseinen sauna onkin jo paremmasta päästä. Kaikissa uimahalleissa ei ole saunaa, tai jos on, se ei ole tarpeeksi lämmin. Yksissä tuumin totesimme suomalaiset, kosteammat saunat paremmiksi. 

Vaikka sauna olikin hiukan heikko esitys, se oli silti lämmin ja tarjosi mukavan rentoutumishetken treenin päälle. Kokonaisuutena uimahalli on myöskin hyvä kokemus, etenkin Englannin vuosien jälkeen. Kaikki tilat ovat siistejä, ja niissä vallitsee asianmukainen lämpötila.