Takauma: Uppsalan tuomiokirkko

Linnan lisäksi Uppsalan tuomiokirkko on toinen näkyvä maamerkki korkeine torneineen. Kirkko on Ruotsin tärkein, sillä arkkipiispa toimii sieltä käsin. Myös Pohjoismaiden protestanttinen uskonpuhdistus lähti liikkeelle täältä. Kirkossa on yhä päivittäisiä tapahtumia, joten on sattuman kauppaa pääseekö siellä käymään vai ei. Ensi yrittämällä siellä oli käynnissä kastetilaisuus, mutta onneksi sen jälkeen pääsin käymään sisällä asti ja katselemaan paikkoja rauhassa. Asianmukaisesti kirkossa on myös krypta, siellä on jokin näyttely joten se on pääsymaksullinen. Oman käyntini aikaan se oli remontissa, joten en nähnyt millainen se on.

Monet Ruotsin kuninkaista ja kuningattarista on kruunattu tuomiokirkossa aina 1700-luvulle asti, ja osa on myös haudattu sinne. Suomalaisesta näkökulmasta paikka on mielenkiintoinen myös siksi, että siellä on yksi vanhimmista Suomen vaakunoista. Se koristaa jonkin kuninkaan (unohdin jo kenen) hautamuistomerkin kulmaa osana hallittuja alueita.